„Să fii al doilea înseamnă să fii primul care pierde”. Era deviza lui și cu asta în gând a pornit în toate cursele. Inclusiv în acea zi blestemată, la Imola. Și a preferat să apese pedala și să intre pe circuit, chiar dacă totul îi spunea să se oprească. Așa a gândit, și dacă e să folosim clișeul, a piedut cursa cu destinul. De fapt, o câștigase cu mult timp în urmă.
În timpul calificărilor, unul dintre principalii săi adversari, Barrichello, avusese un accident grav. Atunci i-a trecut prin minte să nu participe. După numai o zi, un alt pilot, Ratzenberger, și-a pierdut viața pe același circuit. Se gândea foarte serios să stea deoparte de data asta, dar deviza asta a lui, dorința permanentă de victorie, sfatul lui Alain Prost, faptul că Schumacher avea deja un avans de 20 de puncte, toate l-au convins să se urce în monopost. Era 1 mai 1994, lume multă la Imola, fanii voiau o cursă spectaculoasă, cu răsturnări de situație și viteza la maximum.
La un moment dat, mașina nu-l mai ascultă, virajul e prea scurt, iar lovitura de parapet e violentă, la 218 kilometri la oră! Avea 34 de ani, era triplu campion mondial la Formula 1, toată lumea era a lui, dar… așa a fost să fie! Rănile din zona creierului i-au fost fatale. A fost înmormântat la Cimitirul Morumbi, în Sao Paulo, și o întreagă Brazilie l-a plâns zile în șir.
Îl veghează steagul Braziliei
Am fost ieri la mormântul lui Ayrton Senna, la Morumbi, și am găsit acolo atâta simplitate, nimic fastuos, multe flori, un steag al Braziliei și o piatră funerară pe care scria cu litere abia lizibile: Ayrton Senna da Silva, 21.03.1960 – 1.05.1994. „Nada pode me separar do amor de Deus” („Nimic nu mă poate despărți de iubirea lui Dumnezeu”. Atât și nimic mai mult. Nici măcar că a fost campion mondial de trei ori!
La Morumbi nu trebuie să întrebi nimic, ci doar să spui Ayrton Senna și ești îndrumat imediat spre mormântul fostului mare sportiv. Lumea i-a apreciat performanțele și îi respectă memoria lăsându-l să se odihnească în pace. „În Formula 1 ești tot timpul expus la pericole. Este însă o parte a vieții. Ori o accepți profesionist, ori o abandonezi și nu o mai faci. Mie îmi place atât de mult, încât nu mai pot să o abandonez”, spunea atât de frumos Senna, nu cu mult înainte de a muri în groaznicul accident de la Imola.
În memoria lui au rămas florile, steagul Braziliei, o inscripție mică-mică și liniștea care îl plânge. Dumnezeu să-l odihnească în pace!
3 titluri de campion la Formula 1 a strâns Ayrton Senna în cei zece ani de carieră
34 de ani avea Ayrton Senna pe 1 mai 1994, atunci când a decedat în urma unui accident în Marele Premiu al statului San Marino, la Imola
41 de victorii și 80 de podiumuri sunt reușitele lui Ayrton Senna în Formula 1
400 de milioane de dolari este suma la care a fost estimată averea lui Ayrton Senna la data decesului său
Brazilianul este ultimul pilot de Formula 1 care a decedat în timpul unei curse
Campioană Mondială în 1994, naționala de fotbal a Braziliei i-a dedicat atunci trofeul lui Ayrton Senna
În timpul carierei, Senna a donat deseori milioane de dolari pentru ajutorarea copiilor săraci, dar acest lucru a fost descoperit abia după moartea sa
65 de pole-position-uri a strâns Ayrton în carieră, până în 2006 fiind recordmen la acest capitol
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER